PAIN PURE
Korte kennismaking
Ik keer met mijn manier van werken terug naar de kern en de puurheid van brood maken: enkel de noodzakelijke en biologische ingrediënten gebruiken en het proces de tijd geven die het nodig heeft.
Dit komt het meest tot uiting mbt mijn desembrood: daar gebruik ik enkel bloem, water en zout; het volledige proces duurt tot 36u en tot op heden gebeurt alles met de hand. Ik voelde de afgelopen 2 jaar dat mensen terug op zoek willen gaan naar de pure smaak van lekker brood;
Dit komt het meest tot uiting mbt mijn desembrood: daar gebruik ik enkel bloem, water en zout; het volledige proces duurt tot 36u en tot op heden gebeurt alles met de hand. Ik voelde de afgelopen 2 jaar dat mensen terug op zoek willen gaan naar de pure smaak van lekker brood;
Wat betekent 'lokaal ondernemen' voor jullie?
De belangrijkste grondstof is speltmeel/bloem en die wordt geteeld in Halle bij Vandersmissen. Zowel het pellen als het (op steen) malen van de speltgranen gebeurt in Oost-Vlaanderen in respectievelijk Kruisem en Aalter. Ook voor andere grondstoffen probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor lokaal als dat mogelijk is.. Momenteel verdeel ik mijn brood in Lokeren en omstreken. Ik hoop mijn verdeelpunten uit te breiden, maar zonder hierbij te ver te gaan (ifv afgelegde kilometers) en zonder ook in directe concurrentie te treden met collega zuurdesembakkers.
Hoe draagt jullie onderneming bij aan de leefbaarheid van onze omgeving?
Ik kom oorspronkelijk uit de sociale sector en hou ervan om mensen samen te brengen. Ik gaf in het verleden al workshops met verschillende thema's, waar ik broodliefhebbers samen breng om hun eigen brood te leren maken. In de toekomst - postcorona - wil ik dit nog veel meer doen. Door mensen zelf hun eigen brood te leren maken wil ik ze het plezier bijbrengen van zelf iets te maken en creëren, wil ik mensen even laten ontsnappen uit hun hoofd en hoop ik dat ze meer liefde krijgen voor het ambacht van brood maken.
In het voorjaar van 2021 verhuizen we ook naar een groter pand, met de bedoeling om een fysieke winkel te openen gekoppeld aan een open bakatelier. De bedoeling van het open atelier is dat voorbijgangers kunnen zien hoe er gewerkt wordt, en dat ze ook op deze manier een stukje liefde voor het ambacht mee krijgen.
In het voorjaar van 2021 verhuizen we ook naar een groter pand, met de bedoeling om een fysieke winkel te openen gekoppeld aan een open bakatelier. De bedoeling van het open atelier is dat voorbijgangers kunnen zien hoe er gewerkt wordt, en dat ze ook op deze manier een stukje liefde voor het ambacht mee krijgen.
Hoe gaan jullie om met de ecologische aspecten van het ondernemen?
Ik werk gecertificeerd biologisch, dus al mijn grondstoffen zijn 100% bio. Ik werk ook zo puur mogelijk en gebruik enkel de meest noodzakelijke ingrediënten (dus minder suiker, geen soja/verborgen vetten of suikers, andere additieven en broodverbeteraars).
Naar verpakking toe, ben ik volop zoekende naar de meest geschikte materialen. Voor mijn sandwiches werk ik met afbreekbaar cellofaanzakjes, voor het brood met recycleerbare papieren zakken.
Naar verpakking toe, ben ik volop zoekende naar de meest geschikte materialen. Voor mijn sandwiches werk ik met afbreekbaar cellofaanzakjes, voor het brood met recycleerbare papieren zakken.
Hoe vullen jullie 'duurzame samenleving' concreet in?
Op dit moment wordt het brood enkel geproduceerd op bestelling, dus het is bijna een zero waste onderneming.
Ik hoop dat, wanneer ik verhuis naar een pand met een winkel, mensen zoveel mogelijk blijven bestellen. Ik denk eraan samen te werken met De Moazoart om mijn overschotten te laten verdelen.
Elektriciteit wordt momenteel opgewekt via zonnepanelen en verpakking wordt geminimaliseerd.
Ook sociale duurzaamheid vind ik belangrijk. Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik de balans werk-privé heel belangrijk vind. Ik wil geen klassieke ondernemer zijn die 60 uur of meer per week klopt. Ik verwacht dit dus ook niet van het personeel waarmee ik ga samenwerken. Ik begin in de regel niet voor 6u 's ochtends zodat een 'normaal' huiselijk en sociaal leven mogelijk blijft. Omdat ik nu in een groeiproces zit, wil ik elke volgende stap die ik zet heel bewust nemen en 'doorvoelen' omdat ik trouw wil blijven aan mijn gemaakte keuzes. Mogelijk heeft dit tot gevolg dat ook de groei van mijn onderneming wat meer tijd zal vragen
Ik hoop dat, wanneer ik verhuis naar een pand met een winkel, mensen zoveel mogelijk blijven bestellen. Ik denk eraan samen te werken met De Moazoart om mijn overschotten te laten verdelen.
Elektriciteit wordt momenteel opgewekt via zonnepanelen en verpakking wordt geminimaliseerd.
Ook sociale duurzaamheid vind ik belangrijk. Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik de balans werk-privé heel belangrijk vind. Ik wil geen klassieke ondernemer zijn die 60 uur of meer per week klopt. Ik verwacht dit dus ook niet van het personeel waarmee ik ga samenwerken. Ik begin in de regel niet voor 6u 's ochtends zodat een 'normaal' huiselijk en sociaal leven mogelijk blijft. Omdat ik nu in een groeiproces zit, wil ik elke volgende stap die ik zet heel bewust nemen en 'doorvoelen' omdat ik trouw wil blijven aan mijn gemaakte keuzes. Mogelijk heeft dit tot gevolg dat ook de groei van mijn onderneming wat meer tijd zal vragen
Wat is jullie motivatie om de Lokerse Groenlink 2021 te willen worden?
Ik vind het niet zo makkelijk om mijn onderneming in de kijker te zetten. Ik wil me met mijn manier van werken ook helemaal niet afzetten tegen bakkers die het op een andere manier aanpakken. Ik vind vooral dat iedereen zijn eigen keuzes moet kunnen maken.
Natuurlijk is Pain Pure ook een jonge onderneming die enerzijds moet groeien om te kunnen blijven bestaan, maar ook wil groeien nu. Ik geloof dat het mogelijk is om op een duurzame manier te groeien. En stiekem hoop ik ook dat ik (later) andere ondernemers kan inspireren om hetzelfde te doen.
Natuurlijk is Pain Pure ook een jonge onderneming die enerzijds moet groeien om te kunnen blijven bestaan, maar ook wil groeien nu. Ik geloof dat het mogelijk is om op een duurzame manier te groeien. En stiekem hoop ik ook dat ik (later) andere ondernemers kan inspireren om hetzelfde te doen.