BODY AND SOUL LOKEREN
Korte kennismaking
Met Body and Soul heb ik een verpakkingsvrije winkel opgestart waar ik de Lokeraars de kans bied om zonder afval te winkelen en terug te leren kijken naar de basis van het leven. Daardoor komen mensen weer dichter bij de natuur, door kruiden te leren kennen.
Wat betekent 'lokaal ondernemen' voor jou?
Waar mogelijk haal ik verse of bulkproducten bij lokale handelaren en boeren. Voor andere producten probeer ook de zo dicht mogelijk bij huis te blijven eerst de voorkeur aan lokale of op kleine schaal gefabriceerde producten. Daarna in België gefabriceerd, dan de ons omringende landen, Europa en als ik het dan nog niet vind, pas overzee.
Hoe draagt jullie onderneming bij aan de leefbaarheid van onze omgeving?
Wanneer mensen minder verpakkingen hebben komt er minder afval op straat. Door mensen aan te zetten meer zelf te maken (bv kuis- en verzorgingsproducten) komen er minder giftige stoffen in de omgeving. Een kruidenier in het centrum van de stad: daar kan je met de fiets of te voet naar toe. Door op een afvalarme manier te winkelen ervaren mensen ook dat ze anders kunnen leven en gaan ze ook over andere aspecten nadenken die onze wereld leefbaarder maken.
Hoe ga jij om met de ecologische aspecten van het ondernemen?
Geen verpakking = geen plastiek of papier of blik of glas voor eenmalig gebruik meer nodig.
Ik probeer ook zoveel mogelijk biologische producten aan te bieden. Dat zorgt dan op zijn beurt voor minder herbiciden en pesticiden in de wereld.
Door op een afvalarme manier te winkelen kopen mensen minder grote hoeveelheden tegelijk, moeten ze ook minder weggooien. Wat maakt dat er ook minder moet geproduceerd worden.
Naast de klassieke groenten probeer ik de klanten ook te motiveren meer ongewone groenten, (on)kruiden te gebruiken. Door het eetpatroon te divercifiëren zal uiteindelijk ook minder monocultuur nodig zijn. Ook probeer ik de mensen te motiveren om meer volgens de seizoenen te leven. bv Enkel blauwe bessen als er ook lokale blauwe bessen zijn. Enkel Europese citrusvruchten of kiwi's als ze ook van onze contreien komen. Zo vergen de transporten ook minder energie.
Ook probeer ik volledig plantaardige producten aan te bieden en te promoten. Een dierlijk product dat vervangen wordt door een plantaardig product is een product dat doorgaans een kleiner ecologische voetafdruk heeft. Ook al switchen de mensen maar een paar producten, alles is winst. Daarnaast probeer ik ook voor non-food producten zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycleerde grondstoffen of te kiezen voor Belgische/Europese producten ipv overzeese. Of te kiezen voor ecologische labels duurzaam hout, katoen, etc.
Ik probeer ook zoveel mogelijk biologische producten aan te bieden. Dat zorgt dan op zijn beurt voor minder herbiciden en pesticiden in de wereld.
Door op een afvalarme manier te winkelen kopen mensen minder grote hoeveelheden tegelijk, moeten ze ook minder weggooien. Wat maakt dat er ook minder moet geproduceerd worden.
Naast de klassieke groenten probeer ik de klanten ook te motiveren meer ongewone groenten, (on)kruiden te gebruiken. Door het eetpatroon te divercifiëren zal uiteindelijk ook minder monocultuur nodig zijn. Ook probeer ik de mensen te motiveren om meer volgens de seizoenen te leven. bv Enkel blauwe bessen als er ook lokale blauwe bessen zijn. Enkel Europese citrusvruchten of kiwi's als ze ook van onze contreien komen. Zo vergen de transporten ook minder energie.
Ook probeer ik volledig plantaardige producten aan te bieden en te promoten. Een dierlijk product dat vervangen wordt door een plantaardig product is een product dat doorgaans een kleiner ecologische voetafdruk heeft. Ook al switchen de mensen maar een paar producten, alles is winst. Daarnaast probeer ik ook voor non-food producten zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycleerde grondstoffen of te kiezen voor Belgische/Europese producten ipv overzeese. Of te kiezen voor ecologische labels duurzaam hout, katoen, etc.
Hoe vul jij 'duurzame samenleving' concreet in?
Door mensen te tonen dat er ook een andere manier van consumeren/winkelen bestaat. Dat het niet allemaal verpakt hoeft te zijn. Ik krijg ook tips over duurzaamheid van klanten die ik dan weer aan andere klanten doorgeef. Ook breng ik mensen bij elkaar in de winkel of kan ik hen naar andere duurzame initiatieven doorverwijzen bv via de facebookpagina van de winkel. Of de ene klant brengt een kambouchazwam mee voor de andere, etc.
Wat is jouw motivatie om de Lokerse Groenlink 2021 te willen worden?
Om de winkel meer bekendheid geven. Hoe meer mensen de mogelijkheid leren kennen om lokaal en duurzaam winkelen te combineren, hoe minder afval en luchtverontreiniging en toxische stoffen er in de wereld terecht komen. Mijn doel is ook meer mensen weer naar de natuur rond ons te leren kijken om minder stress te ervaren. En ze ook weer van de natuur rondom ons te leren eten. Rijk worden is niet mijn doelstelling maar ik ben blij dat de mensen zichzelf en de natuur kunnen terug vinden.