BISTRO DEN BASCUUL
Korte kennismaking
Als enig restaurant in het Waasland werken wij met 80 tot 100% producten van biologische of biodynamische landbouw (bv. onze koffie, thee, wijnen, cava, een tiental bieren, een tiental limonades zijn 100 % bio). Verder zijn quasi 100 % van onze gebruikte groenten en fruit bio en van lokale oorsprong (bioboerderij 't Uilenbos en bioboerderij De Voldoening).
Al het gebruikte rundsvlees, kippenvlees, paardenworsten zijn 100 % bio. Ook onze gebruikte kruiden zijn veelal bio net als de vele 'droge' producten die we via onze groothandels aankopen. Verder gebruiken we voor het onderhoud quasi enkel ecologische onderhoudsproducten.
We doen ook aan sociale tewerkstelling met 2 mensen van Emiliani die wekelijks van dienst zijn. 70 % van onze gebruikte energie is afkomstig van eigen zonnepanelen. Daarvoor deden we begin dit jaar nog een grote investering in 67 zonnepanelen. We werken ook hoofdzakelijk met spaarlampen.
Al het gebruikte rundsvlees, kippenvlees, paardenworsten zijn 100 % bio. Ook onze gebruikte kruiden zijn veelal bio net als de vele 'droge' producten die we via onze groothandels aankopen. Verder gebruiken we voor het onderhoud quasi enkel ecologische onderhoudsproducten.
We doen ook aan sociale tewerkstelling met 2 mensen van Emiliani die wekelijks van dienst zijn. 70 % van onze gebruikte energie is afkomstig van eigen zonnepanelen. Daarvoor deden we begin dit jaar nog een grote investering in 67 zonnepanelen. We werken ook hoofdzakelijk met spaarlampen.
Wat betekent 'lokaal ondernemen' voor jullie?
We werken samen met lokale boerderijen - 't Eikenhof uit Lokeren - bioboerderij 't Uilenbos uit Moerbeke en De Voldoening uit Wachtebeke - Pitz ijs uit Stekene - bioslagerij Meert in Lokeren. We werken ook samen met de Lokale Raad voor Economie in Lokeren en de Middenstandsraad in Eksaarde. We zijn ook lid van BNI afd. Lokeren, een lokaal ondernemersnetwerk.
Hoe draagt jullie onderneming bij aan de leefbaarheid van onze omgeving?
Door het regelmatig organiseren van kleinschalige concertjes van hoge kwaliteit in onze zaak en 's zomers ook op het terras buiten zorgen we voor een zekere samenhorigheid en gezelligheid. We maken ruim tijd voor een babbel met onze klanten.
We proberen ook mensen te bereiken die eenzaam/alleen zijn. O.m. door dansnamiddagen voor senioren te organiseren. We hebben nauwe contacten met diverse verenigingen (Okra, Vlas, Velt, politieke organisaties, ...). We fungeren ook als toeristisch infopunt in functie van de vele wandelaars en fietsers die in het mooiste stukje van het Waasland passeren.
Er is ook een breiclub, er was een Franse taalclub. We bieden ook een forum aan veelal lokale (lees Belgische) muzikale én kunstzinnige artiesten.
En last but not least, een pesticidenvrije landbouw zorgt automatisch voor meer leefbaarheid, minder pesticidengerelateerde ziekten, veel meer biodiversiteit.
We proberen ook mensen te bereiken die eenzaam/alleen zijn. O.m. door dansnamiddagen voor senioren te organiseren. We hebben nauwe contacten met diverse verenigingen (Okra, Vlas, Velt, politieke organisaties, ...). We fungeren ook als toeristisch infopunt in functie van de vele wandelaars en fietsers die in het mooiste stukje van het Waasland passeren.
Er is ook een breiclub, er was een Franse taalclub. We bieden ook een forum aan veelal lokale (lees Belgische) muzikale én kunstzinnige artiesten.
En last but not least, een pesticidenvrije landbouw zorgt automatisch voor meer leefbaarheid, minder pesticidengerelateerde ziekten, veel meer biodiversiteit.
Hoe gaan jullie om met de ecologische aspecten van het ondernemen?
Het aandeel bio in onze gerechten (én dranken) is fenomenaal groot bij ons. Ook onze grote aandacht voor de vegetariërs en veganisten speelt hier een grote rol in. Verder uiteraard ook het ecologisch onderhoud en de zonne-energie die een groot aandeel heeft in ons verbruik. We stellen een fiets ter beschikking van ons personeel. Ook het lokale speelt in het ecologische aspect een grote rol door de nabijheid van onze belangrijkste leveranciers. En onze binnenschilderwerken werden uitgevoerd met ecologische verf. Ook kopen we een aantal fairtradeproducten in de Wereldwinkel in Lokeren.
Hoe vullen jullie 'duurzame samenleving' concreet in?
Duurzaam betekent bij ons ook inclusiviteit. Onze bijzonder leuke samenwerking met 2 mensen van zorgbedrijf Emiliani is daar absoluut ook een expressie van.
Ik denk ook aan het opleiden van jonge mensen/studenten die vaak op deze manier hun eerste job ooit uitoefenen. Super ook te zien hoe sommigen zich dan ook ontwikkelen en plezier leren hebben in dat leerproces. Verder vind ik het superbelangrijk dat het aandeel bio in onze maatschappij verder opgekrikt wordt. Bio helpen mainstream te worden is het grote doel en onze missie. Net als het aandeel alternatieve energie in de totale energiemix.
Duurzaam zal onze samenleving pas worden als we dat met velen samen kunnen doen. Heel fijn is ook dat we klanten hebben over alle generaties heen en over alle meningen heen. We zetten ook heel hard in op een leuke, gezellige beleving. Eén van onze speerpunten daarvoor is muziek. Met een mix van jazz, wereldmuziek, blues, Vlaams, indie, live ... worden we daarvoor alom geprezen.
Ik denk ook aan het opleiden van jonge mensen/studenten die vaak op deze manier hun eerste job ooit uitoefenen. Super ook te zien hoe sommigen zich dan ook ontwikkelen en plezier leren hebben in dat leerproces. Verder vind ik het superbelangrijk dat het aandeel bio in onze maatschappij verder opgekrikt wordt. Bio helpen mainstream te worden is het grote doel en onze missie. Net als het aandeel alternatieve energie in de totale energiemix.
Duurzaam zal onze samenleving pas worden als we dat met velen samen kunnen doen. Heel fijn is ook dat we klanten hebben over alle generaties heen en over alle meningen heen. We zetten ook heel hard in op een leuke, gezellige beleving. Eén van onze speerpunten daarvoor is muziek. Met een mix van jazz, wereldmuziek, blues, Vlaams, indie, live ... worden we daarvoor alom geprezen.
Wat is jullie motivatie om de Lokerse Groenlink 2021 te willen worden?
Zulke prijzen zijn uitermate belangrijk in het uitdragen van een ecologische boodschap in de lokale gemeenschap. Vooral omdat we ondertussen toch al 8 jaar hier intensief mee bezig zijn. En we zijn in deze regio (Waasland) dan ook de enige brasserie/restaurant die met zoveel ecologische aspecten zo doorgedreven mee aan de slag gaat.
Het is ook voor mij persoonlijk een uitdaging om deze zaak te bestendigen in functie van een doorbraak van het ecologisch consumeren en produceren van wat eigenlijk één van de belangrijkste dingen van het leven is : ons voedsel.
Het ecologisch produceren van ons voedsel heeft een enorm positieve impact op de biodiversiteit, op ons welbevinden, op onze gezondheid en ons milieu. Mijn/onze motivatie is ook ontstaan uit het besef van welke negatieve gevolgen het gebruik van chemische pesticiden wel niet kan hebben op onze gezondheid, ons milieu en de biodiversiteit. A kind of a mass destruction. Een besef dat al bestond vanaf mijn prille adolescentie.
Het is ook voor mij persoonlijk een uitdaging om deze zaak te bestendigen in functie van een doorbraak van het ecologisch consumeren en produceren van wat eigenlijk één van de belangrijkste dingen van het leven is : ons voedsel.
Het ecologisch produceren van ons voedsel heeft een enorm positieve impact op de biodiversiteit, op ons welbevinden, op onze gezondheid en ons milieu. Mijn/onze motivatie is ook ontstaan uit het besef van welke negatieve gevolgen het gebruik van chemische pesticiden wel niet kan hebben op onze gezondheid, ons milieu en de biodiversiteit. A kind of a mass destruction. Een besef dat al bestond vanaf mijn prille adolescentie.